Slovenski gradbeni grozd: priložnosti internacionalizacije

Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije in zavzema 5. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini, ki so konec leta 2018 (po podatkih Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije) znašale skoraj 360 mio EUR.

Kot je v sklopu svojega obiska Ruske federacije septembra 2019 poudaril predsednik Vlade RS Marjan Šarec, je krepitev gospodarskega sodelovanja na ruskem trgu velikega pomena za Slovenijo glede na to, da je naše gospodarstvo izrazito izvozno usmerjeno. Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob srečanju povedal, da je Rusija pomembna izvozna destinacija Slovenije. Priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama minister Počivalšek v prihodnje vidi tudi v novih industrijah in informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, kjer je velik potencial in tudi veliko znanja ter vlaganja v raziskave in razvoj. Potencial za sodelovanje pa obstaja tudi na področjih učinkovite rabe energije, avtomatizacije, kmetijske mehanizacije in prehranske industrije ter turizma s poudarkom na zdraviliškem turizmu.

V Slovenskem gradbenem grozdu se zavedamo pomena ruskega trga, z različnimi organizacijami iz Ruske federacije pa sodelujemo že od leta 2016, kar sovpada z začetkom projekta GREB (Posodobitev učnih načrtov na področju pametnih in zelenih stavb). Februarja 2019 smo z Državno univerzo za arhitekturo in gradbeništvo iz Astrahana (Астраханский государственный архитектурно-строительный университет) podpisali sporazum o sodelovanju. Na povabilo univerze smo se od 10. do 12. Decembra 2019 kot zunanji eksperti udeležili udeležili Drugega študentskega  prvenstva Astrahanske regije (ki je po površini dvakrat večja od Slovenije, ima pa manj prebivalcev). Na prvenstvu so študenti različnih univerz Astrahanske regije (Астраханская область) reševali realne izzive takajšnjih podjetij. V okviru tekmovanja smo imeli predavanje za študente na temo razumevanja poslovnih modelov.

Med obiskom univerze v Astrahanu smo navezali stik z ruskimi eksperti za trajnostno gradnjo, ki so se ravno tako udeležili tekmovanja, kar odpira različne možnosti sodelovanja.

Show Buttons
Hide Buttons